
Q&A
Wanneer is het nodig om een afspraak te maken?
Allereerst: we doen ons best de uitwerkingen van de onderzoeken, de therapieplannen en inname-schema's zo duidelijk mogelijk op te stellen, met als doel het aantal afspraken te beperken. Ook vinden we het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de werking van je darmen, daarom vind je in ieder programma hierover de nodige informatie.
De redenen om een afspraak te maken kunnen divers zijn, iedere mens is uniek, we vinden het daarom heel belangrijk bereikbaar te zijn, een (extra) afspraak is dan ook eenvoudig te maken via je leeromgeving; je kan er zelf de tijd die je denkt nodig te hebben reserveren; je kan bij het maken van je afspraak je vra(a)g(en) reeds te noteren, zodat ik me optimaal kan voorbereiden.
Neem je nog geen deel aan 1 van onze programma’s (zie ‘Aanbod’) en heb je vragen over de programma’s, of wil je een advies?
Maak dan hier een afspraak.
Kan ik vragen stellen via mail?
Helaas…ik begrijp dat het voor de mensen die vragen willen stellen via mail als een heel kleine moeite voorkomt deze te beantwoorden, maar: je hebt geen idee hoeveel uren, dagen en in totaal weken-gemakkelijk!-ik gratis heb gewerkt wanneer je al die kleine vraagjes optelt. Een kort vraagje betekent trouwens niet
per sé een kort antwoord.
De voorbije jaren hebben me geleerd dat dit me saboteert in mijn functioneren. Ik kreeg vraagjes via FB, Instagram, mail, SMS, messenger, Whatsapp, serieus…Na van een burn-out te zijn hersteld stel ik daarom mijn grenzen, ik hoop dat je dat begrijpt.
Weinig mensen werken graag gratis, zelfs vrijwilligers worden vaak - symbolisch- vergoed.
Wanneer je bij collega’s een gratis kennismakingsgesprek krijgt mag je er rustig van uit gaan dat je hiervoor betaald; wanneer je cliënt wordt tenminste. In het andere geval betalen de cliënten jouw oriëntatiegesprek. Je kan daarom je vragen stellen via een telefonisch consult, of via Zoom; wanneer je een afspraak maakt heb je de mogelijkheid je vragen reeds te noteren, het voordeel daarvan is dat ik me zó ook optimaal kan voorbereiden op ons telefoongesprek.
Hoe weet ik welke test(en) voor mij nuttig zijn?
Darmtherapie is maatwerk, we adviseren je graag over welke testen nuttig zijn voor jou, dit doen we op basis van een online vragenlijst. In een kort consult wordt de uitslag hiervan
besproken, dit bespaart je overbodig onderzoek. Op deze manier werken we anders dan de meeste van onze collega’s, vaak wordt er met ‘pakketten’ gewerkt, dit heeft meestal de
volgende nadelen:
- vaak wordt er meer onderzoek gedaan dan voor jou nodig was
- het wordt moeilijk, zeg maar onmogelijk om prijzen te vergelijken
Bij ons betaal je de onderzoeken rechtstreeks aan het laboratorium, hier verdienen we zelf
iets aan; de prijzen van de onderzoeken sturen we je toe in het eerste advies, én noteren we
steeds op het aanvraagformulier, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.
Ik heb geen darmklachten, is dit dan wel iets voor mij?
Het is niét zo dat, wanneer je iedere dag vlot naar de W.C kan, je daarom een gezonde darmflora hebt. Wanneer je al deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden is een test voor jou waarschijnlijk niet nuttig:
Ben je op een natuurlijke manier geboren? (vaginaal)
Kreeg je 6 maanden exclusief borstvoeding?
Kreeg je geen antibiotica tijdens je eerste 2 levensjaren?( tellen mee: tijdens de bevalling via de moeder)
Kreeg je op latere leeftijd een langdurige antibioticakuur, of meerdere antibioticakuren?
Neem je maagzuurremmers of NSAID’s?
Ben je klachtenvrij?
Verstoringen in je darmmicrobioom betekenen niet noodzakelijkerwijs dat je darmklachten krijgt.
Hoewel een opgeblazen gevoel, vaak naar het toilet gaan, krampen, opgeblazen gevoel of buikpijn tekenen zijn dat je darmen niet in balans zijn, is het mogelijk om geen darm-gerelateerde klachten te ervaren en toch een onbalans in je microbioom te hebben, waardoor je elders in je lichaam klachten kan ontwikkelen.
Wanneer is een ontlastingonderzoek nuttig?
Problemen ter hoogte van de darmen kunnen de meest diverse klachten geven, van darmklachten, huidproblemen, concentratiestoornissen, depressie, vermoeidheid, slaapstoornissen to gewichtsproblemen.
Onze darmen hebben naast het verteren van voedsel nog veel meer functies, zoals onder meer het produceren van vitaminen, hormonen, neurotransmitters, energie, en stoffen die onze immuniteit verzorgen; bij tekorten aan bepaalde bacteriën kunnen te weinig van deze stoffen geproduceerd worden waardoor er klachten kunnen ontstaan.
Daarnaast kunnen, bij een teveel aan ziekmakende bacteriën ook meerdere toxische stoffen vrijkomen die een negatief effect kunnen hebben op ons lichaam, zoals bvb. ammoniak dat belastend kan zijn voor de lever en ook ter hoogte van de hersenen problemen kan geven, met psychiatrische ziektebeelden als mogelijk gevolg. Aangezien de meeste chronische aandoeningen hun oorsprong vinden in een verstoord darmmicrobioom, kan een darmmicrobioom onderzoek nuttig zijn voor mensen met chronische aandoeningen.
Wanneer kan ik de uitslag van laboratoriumonderzoek verwachten?
Het laboratorium heeft een 3-tal weken nodig en stuurt de onderzoeksresultaten naar ons toe, wij doen ons best je de uitslag zo snel mogelijk te bezorgen samen met de uitwerking
en een gepersonaliseerd therapieplan.
Moet ik ergens rekening mee houden?
Het is aangeraden je gebruikelijk voedingspatroon aan te houden tijdens de dagen voorafgaand aan de test, we vragen je ook geen probiotica te nemen 20 dagen voorafgaand aan de test omdat dit de resultaten kan beïnvloeden.
Belangrijk is ook dat de test wordt afgenomen op maandag of dinsdag ( in Nederland kan het ook nog op woensdag)en dat dezelfde dag deze materialen in de bijgeleverde reeds gefrankeerde verzendmaterialen op de post gaan, zodat deze in ieder geval vóór het weekend op het laboratorium arriveren. Je vindt deze instructies terug in je pakketje.
Kan ik deze onderzoeken bij de huisarts aanvragen?
Weinig huisartsen werken met deze uitgebreide onderzoeken, wanneer een huisarts met ontlastingsonderzoeken werkt betreft het bijna steeds onderdelen van de uitgebreide testen waarmee wij werken.
Waarom betaal ik voor het onderzoekspakket en voor de kosten van het labo apart?
Vele van mijn collega- darmtherapeuten werken met pakketten waarin de prijzen van de laboratoriumonderzoeken zijn inbegrepen. Omdat wij houden van transparantie laten we het laboratorium de factuur van de onderzoeken rechtstreeks naar je toesturen.
Op deze manier betaal je ook geen btw op de laboratoriumonderzoeken. We verdienen dus niets aan de laboratoriumonderzoeken, zo kan je erop rekenen dat we een belangeloos advies kunnen geven over welke onderzoeken voor jou nuttig kunnen zijn.
Worden de onderzoeken vergoed door de verzekering?
Deze complementaire onderzoeken worden zelden vergoed door de verzekering. In enkele gevallen is er een gedeeltelijke vergoeding vanuit alternatieve pakketten, in Nederland.
Meestal gaat het dan om een maximumbedrag per consultatie, en niet over de onderzoeken zelf.
Ook indien u deze onderzoeken bij een arts zou aanvragen - in het geval u een arts zou vinden die met deze uitgebreide onderzoeken zou werken- zouden deze complementaire onderzoeken helaas niet in aanmerking komen voor terugbetaling.
Wat is het verschil met consulten bij andere therapeuten?
We horen bij de weinige praktijken die gespecialiseerd zijn in het optimaliseren van de darmen.
Onze werkwijze is op deze manier anders:
-We geven steeds aandacht aan de vertering, omdat bij een ontoereikende vertering de ongunstige darmbacteriën worden aangemoedigd.
In onze optiek heeft een darmtherapie daarom weinig zin wanneer de vertering niet goed gaat.
-We beseffen dat de onderzoeken en het onderzoekspakket een investering vragen, en doen daarom ons best de eventuele bijkomende consulten tot een minimum te beperken, om bijkomende kosten in de vorm van extra consulten te voorkomen door
-de uitwerkingen en het innameschema zo begrijpelijk mogelijk op te stellen
-kennis over darmen in video’s te delen, zodat je de controle kan houden over je gezondheid.
Wat indien ik toch meer persoonlijke begeleiding wens/nodig heb?
We bieden persoonlijke begeleiding aan een redelijk tarief.
Onze ervaring heeft ons geleerd dat er een groot verschil is in behoefte aan persoonlijke begeleiding, daarom vinden we het een oneerlijk systeem met 1 vaste prijs te werken.
Wanneer je deelneemt aan een programma kan je kiezen of je dit aanschaft met of zonder persoonlijke begeleiding.
Extra begeleiding is steeds mogelijk, afspraken via Zoom of telefoon zijn eenvoudig te maken via de leeromgeving.
Hoe lang duurt een darmtherapie?
Darmtherapie is maatwerk, pas wanneer de onderzoeksresultaten er zijn kunnen we hierover een schatting geven; gemiddeld duurt
een therapie 3-4 maanden; bij complexe ziektebeelden kan een darmtherapie > 9-maanden duren.