top of page
laboratory-glassware-microscope-arrangement.jpg

Verklarende aandoeningen / lijst

Alle ziekten beginnen in de darmen

"Lorum"

Lorum

Casomorfine & Gliadorfine Door bepaalde genetische eigenschappen verwerken sommige mensen caseine (melkeiwit) en gluten op een andere manier. Eiwitten uit zuivel en glutenhoudende granen worden dan anders opgenomen en in het lichaam verwerkt dan bij anderen. Daardoor ontstaan stoffen die opiaatachtige werking hebben, wat een optimale hersenwerking in de weg staat, waardoor dit een nuttig onderzoek kan zijn voor mensen met aandachtsstoornissen, dyslectie en stotteren.

Colitis Ulcerosa ‘CU’ Colitis ulcerosa is een chronische aandoening waarbij de dikke darm ontstoken raakt en er ulcera ontstaan (door putjes of erosie), wat leidt tot opvlammingen (aanvallen) met bloederige diarree, buikkramp en koorts. Colitis ulcerosa tast meestal niet alle lagen van de wand van de dikke darm aan en tast zelden de dunne darm aan. De ziekte begint meestal in het rectum of het colon sigmoideum (onderste deel van dikke darm) en breidt zich uiteindelijk uit over een deel of de volle lengte van de dikke darm. Bij sommige patiënten is het grootste deel van de dikke darm al in een vroeg stadium aangetast. Colitis ulcerosa kan zich op elke leeftijd voordoen en begint vaak tussen het 15e en 30ste jaar. Proctitis ulcerosa beperkt zich tot het rectum en is een zeer algemene en goedaardige vorm van colitis ulcerosa. Symptomen : – Buikpijn, buikkramp, opgezette buik – Diarree, waterige- – Ontlasting vaak met bloed en slijm, soms pus – Aandrang, ontlasting incontinentie – Pijnlijke rectale spasmen – Misselijkheid en minder eetlust – Vermoeidheid – Gewichtsverlies – Bloedarmoede – Koorts, gering of afwezig Oorzaken : – Erfelijkheid – Functiestoornis in het immuunsysteem van het colon – Andere samenstelling darmbacteriën – Leefstijl (stress, junkfood)

Diversiteit Verscheidenheid, hoe meer verschillende bacteriën, hoe stabieler en gezonder het darmmicrobioom. Een kindje verzamelt de eerste 2 levensjaren zijn-haar unieke collectie darmbacteriën, zo uniek als een vingerafdruk! Contact met de natuur, huisdieren, andere mensen en het gebruik van gefermenteerde voeding is enorm bevorderlijk, overdreven hygiëne, tekorten aan vezels, het gebruik van maagzuurremmers en ook antibiotica niet.

Epigenetica Omgevingsfactoren. Goede genen zijn belangrijk, maar omgevingsfactoren zijn bepalend. Het is niet omdat je genetisch aanleg hebt voor een bepaalde ziekte dat je deze per definitie moet krijgen; je hebt dan wel aanleg, maar indien je er voor zorgt dat je omgeving goed is, verklein je zó het risico op de ontwikkeling van de aandoening in kwestie. Met omgeving wordt veel bedoelt, denk aan voeding, beweging, toxines en je bacteriën. ‘‘your genetics is the gun and your environment is the trigger’ Dr Mark Hyman’

Haemolysine zie virulente factoren

Hyperpermeabele darm - Leaky Gut syndroom De darmwand kan beschadigd raken door schadelijke stoffen van pathogene bacteriën of voeding, of door een tekort aan beschermende stoffen. Daardoor werkt de regulering van de openingen (tight junctions) in de darmwand niet goed. Er ontstaat een verhoogde doorlaatbaarheid, een lekkende darm. Hierdoor komen te grote moleculen terecht in de bloedbaan, wat een immuunreactie oproept, laaggradige ontstekingen met zich meebrengt en zelfs auto-immuniteit kan veroorzaken. Mogelijke symptomen : – Vermoeidheid – Malabsorptie – Spier- en gewrichtsklachten – Maag- en darmklachten – Misselijkheid – Opgeblazen gevoel – Constipatie – Diarree – Prikkelbare darm – Zuurbranden – Migraine – Huidklachten Mogelijke oorzaken : – Tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen – Toename van voedselintoleranties – Ontstekingen van de darmwand – Bacteriële infectie – Parasieten (Giardia lamblia) – Glutenintolerantie – Acute pancreatitis – Chemische voedingstoevoegingen – Allergieën – Niet-alcoholische leveraandoeningen – Tekort aan vitaminen A, zink en foliumzuur – Voeding (gluten, lectinen) – Erfelijke aanleg voor hyperpermeabiliteit – Chronische stress – Medicijnen (NSAID’s, antibiotica, cortisone

LPS- lipopolysacchariden zie endotoxemie

Metabolieten Uitscheidingsproducten van bacteriën. Al naargelang de bacterie gaat het om een nuttige stof of een schadelijke stof. Wanneer deze in supplement-vorm worden verkocht worden deze ook ‘postbiotica’ genoemd. Zolang er sprake is van een symbiose zijn de negatieve effecten van “foute” bacteriën te verwaarlozen en de gezondheidsbevorderende effecten doorslaggevend. In de gezonde situatie wordt door hun aanwezigheid ons immuunsysteem up-to-date gehouden op deze manier, dat is belangrijk in een omgeving die continue verandert. De darm is ‘de naar binnen gebrachte buitenwereld’; deze buitenwereld zit vol micro-organismen met een korte levensduur en daardoor een snel aanpassingsvermogen. Om gezond te kunnen blijven moet ons immuunsysteem ‘mee zijn’, dat kan alleen door in aanraking te komen met wat er in de omgeving leeft. De tips over hooikoorts verderop zijn bijvoorbeeld over dit principe.

Coagulase zie virulente factoren

Closed gut In Europa heeft 25% van de inwoners last van darm geassocieerde ziekten. Het begint veelal met het fenomeen ‘Closed Gut’. Praktisch gezien betekent dit malabsorptie (link) en een voor 85% inactief enteraal zenuwstelsel, dit is het zenuwstelsel ter hoogte van de darmen. Verder ontstaat er door een Closed Gut een overschot aan noxen (link)(ammoniak derivaten), die ontoereikend ontgift kunnen worden en verschuivingen binnen de diversen biogene amines veroorzaken. Deze ammoniak derivaten komen onder fysiologische omstandigheden in het dierlijke organisme voor en hebben veelvoudige functies; ze fungeren als neurotransmitters, co-factoren of hormonen. Bij een Closed Gut ontstaat door een versterkte toxine belasting een verdikking van het connectieve weefsel, om het lichaam te beschermen. Figuurlijk gesproken gaan de sluisdeuren dicht. Dit betekent, dat de therapeutische aanpak anders moet worden gestart dan bij het Leaky Gut Syndroom.

DAO Het enzym DiAmine Oxidase (DAO) is verantwoordelijk voor een tijdige en grondige afbraak van histamine. Heb je niet voldoende van dit enzym, dan breek je histamine niet effectief af en kan je histamine waarde te hoog worden waardoor je deze klachten kan krijgen : – Een brijachtige ontlasting – Slapeloosheid – Hartkloppingen – Jeuk – Een verstopte neus – Diarree – Hoofdpijn

Darmmicrobioom Wat men in de volksmond noemt de ‘’darmflora’. Een microbioom is een verzameling van bacteriën, virussen, schimmels en/of gisten, parasieten die zich in en op je lichaam bevinden. Bij de mens zijn dat er wel ruim honderdduizend miljard. Dat zijn er tien keer meer dan je eigen lichaamscellen. En hoe ongezellig dit misschien allemaal klinkt, een gezond microbioom hebben we nodigen is zelfs levensnoodzakelijk, want we zijn niet levensvatbaar zonder deze organismen, tenzij in een steriele omgeving. We hebben meerdere microbiomen, onder andere een neus-microbioom, een huidmicrobioom, een borstmicrobioom, een vaginaal microbioom. Het darmmicrobioom wordt ook wel het ‘’moeder-microbioom’’ genoemd omdat het 1,5 kilo weegt. Daar kan een neus-microbioompje niet tegenop. Dit darmmicrobioom is van invloed op alle andere microbiomen; in goede en of in kwade zin. SYMBIOSE De gezonde verhouding van vele bacteriën met gezondheidsbevorderende eigenschappen ‘symbioten’ ten opzichte van een klein aandeel in potentie ziekmakende bacteriën, de ‘potentieel pathogenen’. Op dat moment hebben deze geen effect en zijn ze nuttig: ons immuunsysteem blijft up-to-date dankzij deze pathogenen die via speeksel en voeding onze darmen binnenkomen. Micro-organismen passen zich continu aan aan onze steeds veranderende buitenwereld, dus ons immuunsysteem krijgt op deze manier continu een ‘update’. We noemen bacteriën gezondheidsbevorderend wanneer ze nuttige metabolieten uitscheiden, denk aan korte-keten-vetzuren ‘KKV’ (link), vitaminen B en K, PABA (een vitamineachtige stof die door weer andere bacteriën kan worden omgezet in foliumzuur), neurotransmitters, enzymen, hormonen en verdedigingsstoffen die ons beschermen tegen ziekmakende factoren. De ongewenste, ziekmakende toestand, bij een onevenwicht ini het voordeel van pathogene bacteriën spreken we van een ‘dysbiose’ DYSBIOSE Bij een dysbiose spreken we van een ziekmakend microbioom, waarbij je tekorten hebt van nuttige bacteriën en een te groot aandeel hebt aan ziekmakende bacteriën, die niet meer voldoende ‘onder de duim’ kunnen worden gehouden door de goede bacteriën, de ‘symbioten’. De gezonde situatie heet dan weer ‘Symbiose’.

Endotoxemie Endotoxine, ook bekend als lipopolysaccharide (LPS), is een hittebestendige component van de buitenste celwand van gramnegatieve bacteriën, die wordt afgegeven nadat de bacterie cellen afsterven. De verhoogde overdracht van deze bacteriële producten in de bloedbaan wordt bacteriële translocatie genoemd en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verhoogde niveaus van endotoxinen in het bloed (endotoxemie). Permanente blootstelling aan endotoxinen uit de darmen of uit tandplak kan leiden tot lage maar chronische ontstekingsprocessen in het organisme (stille of laaggradige ontsteking). Deze endotoxinen werken namelijk als een krachtige activator op cellen van het aangeboren immuunsysteem en veroorzaken deze ontstekingsreacties als gevolg van de afgifte van ontstekingsbevorderende stoffen ‘cytokinen’. Dit kan leiden tot metabole, cardiovasculaire, immunologische, hormonale en neurotransmitter-stoornissen ( ‘hersenhormonen’) Na een vetrijke maaltijd kan een verhoging van het endotoxinegehalte in het bloed ontstaan, omdat LPS ( lipopolysaccharide) dan beter wordt geabsorbeerd. Door de vertering vanvetten wordt het LPS direct door de enterocyten (darmwandcellen) geabsorbeerd en in het bloed getransporteerd. dit kan de volgende klachten veroorzaken : mitochondriopathie (link) en bijbehorende klachten zoals CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en chronische pijn. Een verhoging van de LPS-concentratie in het bloed is een bewijs van een disfunctie in het lichaam en vereist verdere diagnostiek naar de oorzaak van de endotoxemie en de onderliggende pathologische mechanismen, de mogelijke oorzaken zoals bvb. – voedingsintolerantie – leaky gut – infectie – virulentiefactoren – parodontitis – leverschade.

Enzymen zijn afbrekertjes, kleinmakertjes. We hebben er ongeveer 5000 verschillende in ons lichaam, deze zijn specifiek. Bvb. Lactase breekt lactose , dat is een melksuiker, af. Alleen lactase kan dat. De namen van de verschillende enzymen eindigen op ‘’-ase’’ en zijn op die manier gemakkelijk te herkennen. Bvb protease, lipase enzovoort. Om al die 5000 verschillende enzymen te maken, is ons lichaam afhankelijk van de nodige stoffen: aminozuren en mineralen. Bij tekorten van deze ingrediënten kan het dus voorkomen dat ons lichaam sommige enzymen niet of onvoldoende kan aanmaken. Enzymen komen op 3 manieren in ons lichaam : – Via de voeding: rijpe vruchten, groenten bevatten enzymen, indien rauw gegeten en niet opgewarmd, want hitte vernietigt enzymen. – Via bacteriën, in de darmen bevinden zich als het goed is vele verschillende bacteriën die verschillende enzymen kunnen aanmaken. – Ons lichaam zelf maakt deze ook aan : voornamelijk ter hoogte van de darmwandcellen en de pancreas. Deze laatste door het lichaam zelfgemaakte enzymen zijn in hun werking erg afhankelijk van de juiste zuurtegraad, de verschillende enzymen worden ieder geactiveerd door een bepaalde zuurtegraad, deze zuurtegraad is in verschillende delen van de darm weer anders en begint met een correct zure maag.

GBS-Groep B-Streptokokken Dit zijn potentieel ziekmakende bacteriën,die zich ter hoogte van de darmen en ook ter hoogte van de vagina kunnen bevinden. Deze horen niet thuis in ons microbioom, maar komen wel steeds vaker voor. Deze bacteriën zijn oorspronkelijk van vee afkomstig, we krijgen deze meestal via de voeding binnen, ook via het eten van gekweekte vissen, die vaak de mest afkomstig van vee als voer krijgen. GBS-bacteriën geven meestal geen klachten, maar vormen wel een risicofactor bij baby’s. Op de aanwezigheid op deze GBS wordt getest net voor de geboorte (In België). 1 op de 5 zwangere vrouwen test positief. Deze vrouwen krijgen daarom antibiotica tijdens de bevalling.

Gelatinase zie virulente factoren

Histamine Histamine is een normaal onderdeel van onze afweer, maar een teveel aan histamine, vaak door een tekort aan DAO-enzym (link) kan zorgen voor vele klachten zoals : – opgeblazen gevoel – dunne ontlasting – huidklachten zoals een verergering van jeuk, eczeem, acne en rosacea – hooikoorts – psychisch-emotionele klachten zoals agressie, ‘’hersenmist’’ en nervositeit

Histamine-intolerantie Vele klachten kunnen worden veroorzaakt door te hoge spiegels van histamine in de darm. Een toename van histamine ontstaat door een gebrek van het enzym (DAO) dat histamine in de darm afbreekt. Er ontstaan vooral hoge histamine spiegels bij allergieën en na het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen zoals oude kaas, chocolade of rode wijn. Een verminderde histamine-afbraak kan leiden tot verschillende symptomen die lijken op een allergische reactie zoals : – Diarree / brijachtige ontlasting – Darmkrampen – Flatulentie – Hoofdpijn – Loopneus – Huiduitslag (netelroos) – Jeuk – Astma – Hartkloppingen – Lage bloeddruk – Oedeem – Slaapproblemen De symptomen kunnen worden verminderd door een histaminevrij dieet en het gebruik van antihistaminica. Echter, vanwege de uiteenlopende symptomen wordt het bestaan van een histamine-intolerantie onderschat. In geval van het voorkomen van bovengenoemde symptomen en een negatieve diagnose voor allergieën en darmstoornissen, moet rekening worden gehouden met een histamine intolerantie als onderliggend pathologisch mechanisme.

Katalase zie virulente factoren

Kolonisatieresistentie = wanneer de goede bacteriën ervoor zorgen dat de potentieel ziekmakende bacteriën zich niet kunnen vestigen in onze darmen. Het spijsverteringskanaal omvat wel 500 tot meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën. De overgrote meerderheid, tot wel 90% van deze bacteriën behoort tot de stammen. Bacteroidetes, Proteobacteria, Actinobacteria en Firmicutes, dit zijn gezondheidsbevorderende bacteriën. Deze hebben hebben vele taken zoals de kolonisatie weerstand tegen potentiële ziekmakers zoals Salmonella, Shigella, Campylobacter of andere pathogene bacteriën via de productie van bactericide stoffen, dit zijn verdedigingsstoffen met een dodende werking tegen deze potentiële ziekmakende bacteriën. Reeds in de eerste weken na de geboorte wordt door Bifidobacteriën en Lactobacillen de kolonisatieresistentie verzorgt via aanzuring van het darmmilieu.

Maldigestie Spijsverteringsaandoeningen zijn verstoringen van de spijsverteringsprocessen. De spijsvertering is de verwerking van voedsel waaraan veel stappen te pas komen. Bij organische spijsverteringsaandoeningen, is er sprake van aandoeningen van het spijsverteringskanaal. De afbraak begint in de mond met het kauwen en mengen met speeksel. De maag, gal- en alvleesklier enzymen en de darmflora spelen ieder een specifieke rol in de verwerking van goed verteerbaar voedsel. Niet goed-verteerbaar voedsel, zoals vezels worden door bacteriën afgebroken in de dikke darm. Door overdadig eten en/of overmatig alcoholgebruik ontstaan er functionele spijsverteringsaandoeningen. Wanneer de verwerking verstoord wordt geeft het lichaam een signaal af, dit kan zijn in de vorm van brandend maagzuur, obstipatie of buikpijn. Langdurige spijsverteringsstoornissen kunnen leiden tot veel overlast (vooral ‘s nachts) en ernstige complicaties voor de gezondheid. Symptomen : – Vieze smaak in de mond – Vieze adem – Stinkende ontlasting – Brijachtige ontlasting met voedselresten – Zure oprispingen na inspanning, bij bukken of liggen (gastro-oesofageale reflux) – Zuurbranden (pyrosis) – Maagklachten (dyspepsie) – Opgezette buik / opgeblazen gevoel – Misselijkheid en braken – Flatulentie – Boeren – Vermoeidheid – Slaapproblemen

Malabsorptiesyndroom Malabsorptie is een onvolledige opname van voedingsstoffen in het bloed. Dit ontstaat door een verstoring van de spijsvertering en onvoldoende absorptie uit het maagdarmkanaal. Malabsorptie kan worden veroorzaakt door een tekort aan spijsverteringsenzymen uit maag, pancreas en door atrofie van de darmvlokken (coeliakie en dunne darm resectie) of slechte kwaliteit van het darmslijmvlies door ontsteking (ten gevolge van een bacteriële dysbiose, schimmels, parasieten, voedselintoleranties, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, een tekort aan galzouten (diarree), disacchariden- intolerantie of een ontsteking aan de pancreas. Ook maagzuurremmers kunnen de opname van bepaalde vitamines en mineralen hinderen. Het gevolg van malabsorptie is een tekort aan essentiële nutriënten waardoor bloedarmoede, gewichtsverlies, osteoporose, oedeem, neurologische klachten, geheugenverlies, tetanie, stollings- en vele andere stoornissen kunnen ontstaan. Symptomen – voedselresten bij de ontlasting – Vitamine e/o mineralentekort – Chronische diarree – Opgezette buik – Flatulentie – Gewichtsverlies – Droge huid – Haaruitval – Vitaminen en mineralentekort Oorzaken – Onvoldoende maagzuur – Teveel maagzuur – Onvoldoende hoeveelheden of te weinig soorten verteringsenzymen (mogelijk veroorzaakt door aandoeningen aan de alvleesklier en de dunne darm). – Verminderde galproductie – Foliumzuurtekort – Verkeerde soorten bacteriën in de dunne darm (SIBO) – Beschadigd darmslijmvlies door : – Hyperpermeabele darm (Leaky Gut) (link) – Closed Gut (link) – Bacteriële, virale of parasitaire infecties – Darmontstekingen (coeliakie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa) – Alcoholmisbruik

Mitochondriopathie wordt ook wel energiestofwisselingsziekte genoemd en is een verzamelnaam voor alle ziekten waarbij de energiestofwisseling niet optimaal werkt.Onze mitochondriën bevinden zich in bijna elke cel waaruit ons lichaam is opgebouwd. De belangrijkste functie van mitochondriën is het maken van energie; het zijn de ‘energiefabrieken’ van de cel. Voordat energie gemaakt kan worden, vinden heel veel chemische processen plaats waarvoor enzymen of enzymcomplexen nodig zijn. Als deze chemische processen niet goed verlopen, is er sprake van een mitochondriële stoornis. Klachten hebben altijd oorzaken. “You can trace every sickness, every disease and every ailment to a mineral deficiency.” Linus Pauling, Ph.D | Two-Time Nobel Prize Laureate

Noxe betekent ‘schadelijke prikkel’ een endogene noxe is een schadelijke prikkel vanuit het lichaam zelf, zoals bvb. veroudering, stress, erfelijke predispositie, inactiviteit, een niet-specifieke immunologische reactie. een exogene noxe is een schadelijke prikkel van buitenaf, deze kan fysisch of chemisch zijn, bvb. tekorten aan nutriënten, infecties, intoxicatie

Biotics-logo.jpg
Symbio-logo.jpg
Energetica-Natura-logo.jpg
Vitakruid-logo.jpg
Bonusan-logo.jpg
Herboplanet-logo.jpg
Sanitas-Humanus-logo-1.jpg
bottom of page