Antibioticaresistentie: een wereldwijde zorg
In dit blog hebben we het over antibiotica, over hoe deze steeds minder effectief worden, over het gebruik van deze medicatie in België...
Maagklachten
"Maagpijn en zure oprispingen komen vaak voor, maar een teveel aan maagzuur is zelden de
oorzaak: vaak vormt een verworven tekort aan maagzuur de oorzaak van maagklachten. De
symptomen van een teveel en een tekort aan maagzuur lijken erg op elkaar"
Stress
Zowel externe stress : door ‘het leven’, als interne stress: wanneer processen in het lichaam niet optimaal verlopen. Chronische stress zorgt ervoor dat -onder meer-maagzuur langere tijd onvoldoende wordt aangemaakt, waardoor mineralen minder goed worden opgenomen, waardoor na een tijd er een tekort kan ontstaan aan de mineralen die nodig zijn om maagzuur aan te maken: zoiets heet een vicieuze cirkel.
​
Tekorten aan mineralen of aminozuren
Dit is zowel een mogelijke oorzaak als een logisch gevolg. Én geeft een vicieuze cirkel. Mineralen en aminozuren vormen een voorwaarde voor quasi álle chemische processen in ons lichaam, tekorten aan mineralen of aminozuren hebben daardoor honderden mogelijke consequenties, waaronder een tekort aan maagzuur of atrofie van het maagslijmvlies.
​
Helicobacter pylori
Deze maagbacterie kan verstorend werken op de maagzuurproductie, verhoogt het risico op maagzweren (wat aanleiding kan geven tot pijn) en daardoor ook het risico op maagkanker; deze bacterie komt vaak voor, en wordt onder de duim gehouden door maagzuur.
​
Hormonen
Een verstoorde signalering kan de maagzuurproductie ook nadelig beïnvloeden; zowel een teveel aan maagzuur als een tekort aan maagzuur kunnen daarvan het gevolg zijn.
Waarmee te beginnen?
Klachten kennen vaak meerdere oorzaken, en omgekeerd kunnen oorzaken aan de basis liggen van verscheidene klachten.
Ben je klaar met je maagklachten en wil je deze op een natuurlijke manier aanpakken?
​
Ontdek hier hoe we je kunnen helpen met het optimaliseren van je darmen!