top of page
Prikkelbare-darm-syndroom.jpg

PDS

Je kan ermee leren leven, maar je kan ook de oorzaak ervan aanpakken

"Wat is PDS?

Het ‘Prikkelbare Darm Syndroom’, ook ‘spastisch colon’ of ‘irritable bowel syndrome’ genoemd is een stoornis in de spontane beweeglijkheid ‘motiliteit’ van het gehele spijsverteringskanaal.

Deze stoornis veroorzaakt buikpijn in combinatie met

constipatie of diarree.

Bij deze chronische aandoening zijn de darmen erg gevoelig voor prikkels zoals stress, sommige voeding (dat is persoonlijk), hormonen, medicatie, toxines… met abnormale samentrekkingen als gevolg.

Vaak gaat de passage te snel, waardoor uit de inhoud onvoldoende het water wordt onttrokken ( 1 van de functies van de dikke darm), en er sprake is van diarree. Daarnaast zijn er vaak

ook perioden van constipatie.

PDS komt vaker voor bij vrouwen : 3x meer dan bij mannen, en soms ook bij kinderen.

Er is geen psychische oorzaak van PDS, maar door de bi-directionele relatie tussen darmen en hersenen kunnen gevoelens van stress en angst de klachten verergeren of uitlokken"

Wat zijn mogelijke oorzaken van PDS?

Chronische stress

Gezien het twee-richtingsverkeer van informatie tussen darmen en hersenen, kan stress zowel een aanleiding als een gevolg zijn van PDS.

Trauma

Traumatische ervaringen in de kindertijd (inclusief de tijd in de baarmoeder!) kunnen levenslang een verhoogde (stress-)gevoeligheid met zich meebrengen, wat het risico op

onder meer PDS kan vergroten. Ook weer door de innige darm-brein-connectie.

Enteritis

Gastro-enteritis, beter gekend onder de naam ‘buikgriep’ is een infectie die wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën en kan worden overgedragen. Deze ontsteking brengt vaak pijn en/of een gewijzigde motiliteit met zich mee deze klachten verdwijnen meestal; soms blijft er echter schade die kan bijdragen aan PDS.

Leaky Gut

Ook ‘hyperpermeabele darm’ genoemd, brengt een activatie van het immuunsysteem ÍS’ met zich mee, door de voor ons IS niet-herkenbare onvoldoende verteerde voedingsfracties en bacteriën die toegang vinden tot de bloedbaan. Dit kan onder meer bijdragen aan IBS.

SIBO

Klachten van PDS lijken soms op andere klachten, heel vaak is er sprake van SIBO, check daarom zeker ook het hoofdstukje over SIBO Bij twijfel brengt de vragenlijst raad.

Voedingsintoleranties

Voedingsintoleranties kunnen onder meer ook het immuunsysteem activeren, wat een negatieve effect kan

hebben op de darmwand.

dompel.png

Waarmee te beginnen? 

Op zoek naar de oorzaak van je klachten

Klachten kennen vaak meerdere oorzaken, en omgekeerd kunnen oorzaken aan de basis liggen van verscheidene klachten.

 

Ben je klaar met je Prikkelbare Darm Syndroom en wil je deze op een natuurlijke manier aanpakken?

 

Ontdek hier hoe we je kunnen helpen met het optimaliseren van je darmen!

Biotics-logo.jpg
Symbio-logo.jpg
Energetica-Natura-logo.jpg
Vitakruid-logo.jpg
Bonusan-logo.jpg
Herboplanet-logo.jpg
Sanitas-Humanus-logo-1.jpg
bottom of page