Search

Depressief of angstig door darmflora?

Updated: Mar 10, 2021

De meeste aandoeningen staan in relatie met tekorten (en ook ´tevelen: in de vorm van bijvoorbeeld zware metalen en andere toxines dan: ´éndotoxinen´ is de term die gebruikt wordt om de giftige afscheidingsproducten van foute darmbacteriën te benoemen. Het is pas wanneer je lichaam niet alle stoffen ter beschikking heeft dat het mis loopt.


Hóe het misloopt


Ja dát is genetisch, maar de oplossing ligt dus in het aanpakken van die tekorten. (en tevelen natuurlijk) Het is belangrijk om de inname én de opname grondig te bekijken.


Je kan namelijk super-gezond eten en voor een fortuin aan supplementen nemen: als je vertering niet goed gaat heb je ‘dure ontlasting’. De goede vertering is afhankelijk van onder andere mineralen en daar loopt het vaak al mis, met een vicieuze cirkel als gevolg. Daarnaast is een slechte vertering ook nog eens nefast voor de darmflora. Meer en meer aandoeningen blijken rechtstreeks in relatie te staan met onze darmen en de triljoenen bacteriën die er leven, ook de meeste neurologische aandoeningen!


Darmen en hersenen worden nu door wetenschappers beschouwd als één functioneel geheel. Blijkt dat darmen inclusief de darmbacteriën continu in ‘gesprek’ zijn met elkaar, dit door middel van neurotransmitters.

Neurotransmitters


Álle neurotransmitters worden ter hoogte van de darmen geproduceerd. Dáárom heeft een darmflora die niet in orde is een negatief effect op onze stemming, concentratie, slaap, eetlust, motivatie enz..

Neurotransmitters zijn chemische stoffen die tot de hormonen behoren en boodschappen bevatten.


Serotonine is van positieve invloed op je humeur en je gedrag. Het zorgt er voor dat je geduldig kan zijn en je je gelukkig voelt. Of ongelukkig want een tekort kan dus depressieve klachten veroorzaken. Serotonine zorgt ook voor zelfvertrouwen. Wel 90% van de serotonine wordt ter hoogte van de darmen aangemaakt.


Dopamine is ook een belangrijke stof om je goed te kunnen voelen. Deze stof komt vrij bij activiteiten die je leuk vindt. Het zorgt ook voor motivatie : dat je de dingen aanpakt én afmaakt. Mensen met een tekort aan dopamine hebben ́s morgens moeite om op gang te komen, projecten te beginnen en af te werken. Voor de aanmaak van dopamine heb je ijzer nodig, dus als je zo iemand bent die ́s morgens maar niet op gang komt kan je een paar weken een ijzersupplement overwegen. Maar laat je dan eerst onderzoeken of er virulentie is in je darm, want sommige pathogenen kunnen je ijzer stelen, en zich zo vermenigvuldigen (wat dan meteen je tekort verklaart). Dopamine wordt voor 50% geproduceerd in de darmen! Een tekort aan dopamine is niet alleen een reden waarom mensen depressief kunnen worden, maar speelt ook een grote rol in de ziekte van onder andere Parkinson en schizofrenie.


Melatonine hormoon is zeer belangrijk voor goede slaap en wordt vooral geproduceerd wanneer het donker is. Ondertussen kan je je voorstellen dat bijna alle melatonine in de dikke darm wordt geproduceerd. Het onderdrukt ook ontstekingen en heeft een anti-oxidatieve werking in de darm. Dit verklaart de relatie van slaapproblemen en darmklachten. Melatonine wordt verkocht als supplement, totdat je darmflora terug in orde is kan je jezelf daarmee helpen.


Insuline is belangrijk voor het beheersen van het bloedsuiker. Het is ook actief in de hersenen en speelt daar een belangrijke rol bij het geheugen en is daar ook ontstekingsremmend. Ironisch genoeg zorgt een chronisch hoog insuline gehalte in het lichaam voor een dalend gehalte van insuline in de hersenen. Hersendiabetes is een vrij nieuwe term en is een andere benaming voor de ziekte van Alzheimer. Deze problemen met insuline hebben grote gevolgen voor het geheugen.


Cholecystokine of CCK is een hormoon dat in de dunne darm wordt aangemaakt en heeft invloed op de eetlust. CCK zorgt voor een voldaan gevoel. Het beïnvloedt ook je stemming , bij problemen met CCK aanmaak volgen vaak eetstoornissen en angstsyndromen.


GABA tekorten kunnen zorgen voor angstgevoelens want het is verantwoordelijk voor het gevoel van kalmte.


Problemen met de darmen of met de bacteriën kunnen dus leiden tot problemen ter hoogte van de hersenen. Het verklaart waarom meer en meer mensen, ook kinderen en zelfs baby ́s kampen met depressie, aandacht-stoornissen enzovoort, want de darmflora gaat met iedere nieuwe generatie achteruit.


AD(H)D, autisme, Parkinson, depressie, onverklaarde gevoelens van angst


Van deze aandoeningen werd een oorzakelijk verband al aangetoond en dat is goed nieuws! Want door:

  • Tekorten aan te vullen,

  • Wanneer nodig de vertering te herstellen,

  • Het aanpassen van de voeding en eventuele intoleranties op te sporen

  • Ziekmakende factoren zoals schimmels, parasieten ( wij testen ze wél allemaal = op meer dan 150 soorten) en dysbiose aan te pakken is het mogelijk de darmflora terug in balans te brengen


Wil je de oorzaak van je klachten kennen? https://www.darmflorist.be/darmtherapie-gaat-zo

77 views0 comments

Recent Posts

See All