top of page

Het grote verschil tussen A1 en A2 melk


Korte inhoud van deze blog:

Het verteren van koemelk is voor vele mensen een probleem. Het slecht kunnen verteren van melksuiker bij lactose-intolerantie is vrij algemeen bekend, maar weinig mensen weten dat ook koemelk-eiwitten tot vele klachten kunnen leiden.


Gelukkig bestaat er melk die beter verteerbaar is en een pak minder klachten geeft: A2 melkWat is het verschil tussen A1 en A2 melk?


80% van de koemelkeiwitten bestaat uit caseïne. Een van de belangrijkste vormen van caseïne is bèta caseïne, dat op zijn beurt in twee belangrijke varianten kan worden aangetroffen: A1- en A2-bèta caseïne.


De melk die wij drinken en de kaas die wij eten bestaat voor het grootste deel uit A1-eiwitten en wordt verkocht onder de naam ‘A1-melk’.


Het cijfer ‘1’ suggereert dat de A1 variant er eerst was, het tegendeel is waar: als gevolg van selectief fokken om koeien met een (veel) hogere opbrengst te produceren, heeft een verandering in de genetische code geleid tot een mutatie ‘A1 ’ in het bèta-caseïne gen binnen de kuddes.


Met andere woorden: oorspronkelijke, niet-gemanipuleerde koeien met een kleinere opbrengst produceren A2 melk. Deze melk heeft een voor ons mensen meer geschikt eiwittenprofiel, dat te vergelijken is met schapen, buffel-en geitenmelk, en meer gemeenschappelijke kenmerken toont met humane melk.

Wat zijn de voordelen van A2-melk?


Geen opgeblazen gevoel

Sommige mensen krijgen een opgeblazen gevoel na het drinken van A1-melk omdat het een eiwit bevat dat alfa-lactalbumine wordt genoemd, hetwelk deze reactie kan veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn.


Minder vet

A2-melk heeft een lager vetgehalte dan A1-melk, wat betekent dat het ook minder calorieën bevat. Anderzijds bevat A2-melk meer eiwitten dan zijn tegenhanger, waardoor het beter is voor mensen die hun dagelijkse inname van zuivelproducten willen verhogen zonder te veel calorieën binnen te krijgen.


A2-melk is gemakkelijker te verteren

Eiwitten in A1 melk kunne zuivelintolerantie veroorzaken door een immuunreactie op te wekken.. Aangetoond werd dat A2-melk lichter op de maag ligt en beter verteerbaar is dan A1-melk. Daardoor is A2-melk beter geschikt voor mensen die lijden aan maag- en darmklachten of aandoeningen die verband houden met FODMAPs, zoals het prikkelbare-darmsyndroom (IBS).


A2-melk bevat hogere gehalten aan voedingsstoffen

De algemene voedingskwaliteit, waaronder het voedingsgehalte en de biologische beschikbaarheid, is beter in A2-melk door grotere hoeveelheden goede vetten, eiwitten en

antioxidanten. Vergeleken met de standaard A1- koemelk heeft A2-melk hogere gehalten aan deze vier belangrijke voedingsstoffen: calcium, magnesium, fosfor en vitamine D. Dit komt omdat het afkomstig is van koeien met het A2-gen. Dat helpt meer van deze heilzame voedingsstoffen te produceren.


A2-melk ondersteunt de groei van hersencellen

Onderzoek toont aan dat A1-bèta-caseïne, dat voornamelijk wordt aangetroffen in conventionele koeien, de groei van hersencellen remt.


Het menselijk brein groeit het snelst tijdens de eerste twee levensjaren, wanneer het verdrievoudigt in massa, dus om optimale voeding te bieden voor de ontwikkeling van de hersenen is het cruciaal om borstvoeding te krijgen en anders in de plaats van de ‘gewone’ A1 melk een goede kwaliteit A2-melk te gebruiken.


A2-melk en preventie van ziekte

Onderzoek toont aan dat de eiwitten in A1-melk schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. Dit is niet het geval met A2-melk, omdat deze alleen de goede eiwitten bevat.

er zijn diverse wetenschappelijke studies die een verband laten zien tussen A1-melk en

 • astma

 • allergische reactie

 • auto-immuniteit

 • diabetes

 • metabool syndroom

 • kanker

 • cardiovasculair

 • auto-immuunziekten

 • schizofrenie

 • de ziekte van Crohn

 • wiegendood

Ook ter hoogte van de hersenen kunnen de negatieve effecten van de consumptie van A1-melk zich tonen. De vertering van A1-eiwit levert een bepaald peptidemolecuul op dat in staat is tot interactie met opioïde receptoren in de darm, zich kan verspreiden in het bloed en in staat is de bloed-hersenbarrière te overschrijden, waar het zijn effecten kan tonen in de vorm van

 • schizofrenie

 • aandachtsstoornissen

 • autisme

en - in mijn ervaring op de praktijk - ook in de vorm van

 • stotteren

 • dyslectie

Oplossingen


Waar vind je A2-melk?

Albert Heijn en Jumbo hebben A2-melk in hun assortiment, helaas niet in elk filiaal. Je herkent deze A2 melk van Jersey-koeien aan deze verpakking.Waar vind je A2 yoghurt?

Helaas heb ik deze nergens gevonden. Je kan van bovenstaande melk zelf yoghurt maken met een yoghurt starter die je in natuurvoedingswinkels vindt.


Ook veilig te gebruiken, van zowel A1 als A2 koeien is biologische yoghurt, met de nadruk op biologische: zowel de melksuikers als de melkeiwitten worden door bacteriën afgebroken tijdens het proces dat van melk yoghurt maakt waardoor biologische yoghurt zelden een probleem vormt.


Waar vind je A2 kaas?

Biologische A2 kaas is op het internet te bestellen.


DPP 4-enzym-supplement

Het enzym dipeptidyl-peptidase-4, ‘DPP4’ heeft in ons lichaam een 70-tal functies, waaronder het reeds ter hoogte van de darm afbreken van exorfines zoals uit melkeiwitten, zodat deze niet in de bloedbaan terecht komen. Ook sommige darmbacteriën, wanneer aanwezig, kunnen helpen deze exorfinen af te breken door de aanmaak van DPP4-enzymen.


Bij een tekort aan deze enzymen, is een ontoereikende afbraak van deze eiwitten mogel