Search

Moeilijke mensen aan de feesttafel?

Updated: Mar 10, 2021

De kerstboom staat, de gasten zijn uitgenodigd, je weet waarmee je je gasten culinair wil verwennen en dan krijg je van die moeilijke mensen aan tafel!


Wat doe je dan?

Allereerst: begrip tonen, want dit is voor jou een éénmalige uitdaging. Voor de persoon in kwestie is dat ALTIJD zo. Mensen met een allergie kunnen al eerder op begrip rekenen maar als je een intolerantie hebt wordt die vaak gebagatelliseerd. Niet serieus genomen want: anders dan met allergieën die een onmiddellijke reactie van het lichaam tonen, komen de klachten uren, tot zelfs dagen ná inname:

  • Ernstige vermoeidheid

  • Huidklachten zoals eczeem

  • Diarree

  • Psychische klachten

  • Enzovoort…

Wij darmtherapeuten zien deze mensen dagelijks in de praktijk.

Dus hier enkele praktische tips voor de attente gastheer/-vrouw :

  • Een vegetariër op bezoek? De Vegetarische Slager biedt de oplossing! Ze hebben een mooi assortiment en verrassend veel verkooppunten, kijk maar eens op hun website, opgelost!

  • Gluten-intoleranten? Gluten zitten in granen, in grote hoeveelheden: wel 30x de hoeveelheid van evenveel jaren geleden. Dit verklaart dat er nu zoveel meer mensen intolerant voor blijken. Meer en meer supermarkten hebben nu een assortiment gluten-vrije producten en in een natuur voedingswinkel vind je in ieder geval wat je zoekt. … denk ook aan de gluten-vrije toastjes, een attentie die zeker wordt gewaardeerd.

  • Lactose-intolerantie is eenvoudigweg het onvermogen lactose (in melk) te verteren. Dit geeft héél vervelende klachten. Gelukkig is lactose-vrije melk tegenwoordig ook goed te verkrijgen, heeft dezelfde smaak en het is voor élke gast eenvoudiger te verteren. In de keuken: lactose-vrije melk is een beetje zoeter. Dus in een dessert zal je 20% minder suiker nodig hebben.

  • Mensen die geen tarwe eten verdragen vaak wel biologische spelt ( dat heeft o.a. te maken met de silicium vorm die wordt gebruikt in de reguliere landbouw, maar ik wil het hier eenvoudig houden). Qua smaak en bereiding : helemaal geen verschil.

  • Bij allergieën : neem deze zeker serieus, je wil geen toestanden aan de feesttafel, de reacties zijn acuut en altijd vervelend, soms levensbedreigend en ja, ook een béétje kan absoluut veel kwaad!

Eventjes een telefoontje naar de gast in kwestie en de menu overlopen bij onduidelijkheid is zeker een goed idee, je gast kent de alternatieven zelf het best.

Op tijd op zoek gaan naar de alternatieven is verstandig, zo last minute nog op zoek moeten geeft wél stress. De appreciatie zal groot zijn. En weet dat álle gasten zich welkom zullen voelen… Zeker als je dan vertelt dat het een kleine moeite was. Niemand voelt zich graag een Moeilijke Mens...


Fijne Feesten , en een ontspannen voorbereiding!

Tinneke

16 views0 comments

Recent Posts

See All