top of page

Wat is gefermenteerde voeding?

Bijgewerkt op: 16 apr. 2023
Een gefermenteerd voedingsmiddel of drank is voedsel dat is getransformeerd door de groei en metabolische activiteiten van microben zoals bacteriën, gist en zelfs sommige schimmels. Technisch gesproken worden gefermenteerde levensmiddelen gemaakt door gewenste microbiële groei en enzymatische omzettingen van voedselbestanddelen. Bijvoorbeeld, yoghurt is een gefermenteerd voedingsmiddel gemaakt van melk.


Tijdens de fermentatie van yoghurt groeien melkzuur producerende bacteriën op de suikers en andere voedingsstoffen in melk. Terwijl ze zich vermenigvuldigen, produceren de bacteriën verbindingen die de smaak, textuur en voedingsstoffen in de melk veranderen, om ons te geven wat wij kennen als yoghurt. Ook ander voedsel, zoals verse kimchi, de meeste kazen en zuurkool, wordt gemaakt door fermentatie met levende culturen. Als je deze voedingsmiddelen eet, reizen levende microben door je spijsverteringskanaal.


Onderzoek suggereert dat gefermenteerd voedsel je immuunsysteem kan verbeteren en het risico kan verminderen van sommige metabole ziekten die worden beïnvloed door voeding. De geïntroduceerde microben kunnen samenwerken met je cellen en je darmmicrobiota ondersteunen. De microben uit gefermenteerd voedsel kunnen ook helpen bij het ondersteunen van een gezonde immuunfunctie en stofwisseling.


Fermentatie, in aanvulling op het verstrekken van deze nuttige microben aan onze darmen, kan ook de smaak, textuur en verteerbaarheid van voedsel verbeteren, de concentraties van vitaminen en bio-actieve stoffen in voedsel verhogen, verminderen of zelfs verwijderen van giftige voedingsstoffen in rauw voedsel, en de voedselveiligheid en houdbaarheid vergroten.


Gefermenteerd voedsel met levende culturen introduceert op een veilige manier meer van deze microben in ons spijsverteringskanaal. Op deze manier kan gefermenteerd voedsel sommige voordelen van probiotica nabootsen. Hoewel veel gefermenteerde voedingsmiddelen levende micro-organismen bevatten, voldoen ze niet aan de minimale criteria om als probiotica te worden geclassificeerd. Niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen zijn onderzocht en aangetoond dat ze een gezondheidsvoordeel opleveren. En niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten levende culturen. Bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurdesembrood of sojasaus worden bewerkt nadat ze zijn gemaakt. Levende culturen kunnen bepaalde bewerkingen niet overleven, dus hoewel nog steeds lekker, zijn deze voedingsmiddelen geen bron van levende microben.


Om ervoor te zorgen dat het gefermenteerde voedsel dat je eet nuttige microben bevat, kijk dan naar voedingsmiddelen met de vermelding "bevat levende culturen" op het etiket.


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Wat zijn hormoonverstorende stoffen?
bottom of page