top of page
stoppen-met-maagzuurremmers.jpg

Stoppen met maagzuurremmers

De echte oorzaak van brandend maagzuur en zure oprispingen

"Het grote misverstand is dat, in meer dan 95 % van de gevallen, de oorzaak van zure oprispingen niet door een teveel, maar door een tekort aan maagzuur komt"

Als je maag niet zuur genoeg is, kan er zuur tot in je mond komen.

Maagzuur dat niet zuur genoeg is voor de maag smaakt nog altijd zuur in de mond.

Waardoor je de foutieve indruk krijgt dat je teveel maagzuur produceert.

Op iedere bijsluiter staat dat het gebruik van maagzuurremming maximaal 3 weken mag

duren, vaak is men dan reeds afhankelijk geworden vanwege het ‘rebound-effect’.

De oplossing om te kunnen stoppen met maagzuurremmers - zonder dat oude klachten

terugkomen - is de oorzaak van je tekort aan maagzuur aanpakken, en onder begeleiding

deze medicatie af te bouwen"

Mogelijke oorzaken van tekort aan maagzuur

Stress

Zowel externe stress : door ‘het leven’, als interne stress: wanneer processen in het lichaam niet optimaal verlopen. Chronische stress zorgt ervoor dat -onder meer-maagzuur langere tijd onvoldoende wordt aangemaakt, waardoor mineralen minder goed worden opgenomen, waardoor na een tijd er een tekort kan ontstaan aan de mineralen die nodig zijn om maagzuur aan te maken: zoiets heet een vicieuze cirkel.

Tekorten aan mineralen

Dit is zowel een mogelijke oorzaak als een logisch gevolg. Én geeft een vicieuze cirkel. Mineralen vormen een voorwaarde voor quasi álle chemische processen in ons lichaam, tekorten aan mineralen hebben daardoor honderden mogelijke consequenties, waaronder een tekort aan maagzuur.

Helicobacter pylori

Deze maagbacterie kan verstorend werken op de maagzuurproductie, verhoogt het risico op maagzweren (wat aanleiding kan geven tot pijn) en daardoor ook het risico op maagkanker; deze bacterie komt vaak voor, en wordt onder de duim gehouden door maagzuur.

Leaky Gut

Ook ‘hyperpermeabele darm’ genoemd, brengt een activatie van het immuunsysteem ‘IS’ met zich mee; door de voor ons IS niet-herkenbare onvoldoende verteerde voedings-fracties en bacteriën die toegang vinden tot de bloedbaan.

Dysbiose

Een bacterieel onevenwicht in de darmen in het voordeel van de potentieel ziekmakende bacteriën, parasieten en/of schimmels waardoor deze hun ziekmakende eigenschappen kunnen tonen.

Maagzuur heeft wel degelijk belangrijke functies:

De vertering van proteïnen =

Eiwitten van vlees, vis, ei, peulvruchten is afhankelijk van een correct zure maag. De meeste mensen eten genoeg proteïnen, maar als je maag niet zuur genoeg is kan je symptomen gaan tonen van tekorten, zoals huid-haar-nagelproblemen en spierafbraak. Een gevolg is ook vergroot risico op botbreuken en verminderde immuniteit.

De vertering van vetten:

Vetten hebben een slechte resultaten, maar gezonde vetten hebben we hard nodig. Een gebrekkige vetvertering toont zich in het gebruik van de toiletborstel.

Dus: heb je een toiletborstel nodig om ‘remsporen’ te verwijderen-zeker doen- dan werden vetten niet goed verteerd.

Mogelijk door een tekort aan maagzuur, eventueel ook door een pancreasinsufficiëntie: beide kunnen worden getest.

Maagzuur neutraliseert de allergenen uit voeding

Bij een tekort aan maagzuur kan je sneller voedingsintoleranties ontwikkelen. Typische klachten zijn dan : vermoeidheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn enz.

Deze klachten kunnen optreden enkele uren tot enkele dagen nadat je betreffende voeding hebt gegeten.

Maagzuur is je eerste-lijns-defensie

Tegen ellende zoals parasieten, schimmels, bacteriën, dus bij een tekort aan maagzuur heb je een vergroot risico op darminfecties en voedselvergiftigingen.

Het vrijmaken van mineralen uit voeding

'biologisch beschikbaar maken', is ook een van de functies van maagzuur. Dit gebeurt ook weer minder goed in een onvoldoende zure maag. Zó kan je in een vicieuze cirkel komen, want om maagzuur te kunnen aanmaken heeft het lichaam mineralen nodig, onder andere zink en kobalt. Bij mensen die langere tijd maagzuurremmers gebruiken zie ik, tot hiertoe altijd, tekorten aan mineralen.

Mineralen kennen tientallen, soms wel honderden functies in het lichaam. Bij tekorten zullen bepaalde processen dus niet goed plaatsvinden, wat uiteenlopende klachten kan geven.

Klachten die je niet meteen zou linken aan een niet-correct zure maag. Klachten die verminderen door het aanvullen van tekorten en herstellen van de maagzuur functie.

Intrinsieke factor

Wordt in de maag aangemaakt onder invloed van maagzuur, en is een voorwaarde voor de opname van vitamine B12 ter hoogte van de dunne darm. Een gezonde persoon heeft een voorraad vit B12 van 4 jaar. Dat betekent dat symptomen van vit B12 tekorten een teken zijn dat de maag al langere tijd onvoldoende zuur is.

Vitamine B12 is essentieel voor het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de vorming van DNA.

Symptomen van B12-tekorten zijn onder andere: concentratiestoornissen, geheugenproblemen, het gevoel 'op watten te lopen', tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, niet op de juiste woorden kunnen komen, en zich verspreken.

Langdurig gebruik van maagzuurremming geeft meer kans op:

 

Longinfectie en darminfectie

Voedselvergiftiging

Botontkalking en botbreuken

Nierfalen

Tekorten aan eiwitten en mineralen

Darmklachten

dompel.png

Waarmee te beginnen? 

Op zoek naar de oorzaak van je klachten

Klachten kennen vaak meerdere oorzaken, en omgekeerd kunnen oorzaken aan de basis liggen van verscheidene klachten.

 

Ben je klaar met je tekort aan maagzuur en wil je deze op een natuurlijke manier aanpakken?

 

Ontdek hier hoe we je kunnen helpen met het optimaliseren van je darmen!

Biotics-logo.jpg
Symbio-logo.jpg
Energetica-Natura-logo.jpg
Vitakruid-logo.jpg
Bonusan-logo.jpg
Herboplanet-logo.jpg
Sanitas-Humanus-logo-1.jpg
bottom of page