top of page

Verhoog je kans op een succesvolle IVF- of ICSI-behandeling

Korte inhoud van dit blog:



Hoe groot/klein is de kans op een succesvolle IVF?


Wanneer je er zonder succes alles aan hebt gedaan om zwanger te worden op de natuurlijke manier is een IVF-of ICSI-behandeling vaak de laatste optie. De kans op een zwangerschap met behulp van IVF is 23%.


Mensen met een kinderwens zijn meestal voldoende gemotiveerd om deze voor velen psychisch zware, lichamelijk belastende en kostbare therapie te starten. Met een succespercentage van 23% is er tijdens deze procedure sprake van 77% herhaaldelijke teleurstellingen. Gelukkig is er ook goed nieuws!




Je kan de kans op een succesvolle IVF op een natuurlijke manier vergroten

Uit onderzoek van de universiteit van Gent blijkt dat de gezondheid van je ‘vaginaal microbioom’ voorspellend is voor de vruchtbaarheid. Een groot percentage vrouwen die naar aanleiding van onvruchtbaarheid een IVF-traject starten blijkt dan ook een vaginaal microbioom te hebben met een ongunstig profiel. Een onevenwichtige vaginale flora kan zich uiten in een schimmelinfectie of een bacteriële infectie die klachten geeft, maar kan zich ook voordoen zonder klachten.


Wat kan ervoor zorgen dat de vaginale flora verstoord raakt?

80% van de vrouwen kampt soms met vaginale klachten, naar aanleiding van een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Wat over het algemeen minder bekend is:


Vaginale klachten kunnen een relatie kunnen met het darmmicrobioom


Dit darmmicrobioom wordt ook wel ‘het moeder-microbioom’ genoemd omdat het verreweg het grootste microbioom in ons lichaam is: het weegt wel 1-1,5 kilo, en is bepalend voor de gezondheid van alle andere microbiomen in ons lichaam. We hebben onder meer een borstmicrobioom, een longmicrobioom, een hersen-microbioom enzovoort.


Een vicieuze cirkel van antibioticakuren


Vandaar dat vrouwen soms in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen: wanneer er antibiotica genomen wordt naar aanleiding van een vaginale bacteriële infectie, kan dit een negatief effect hebben op het darmmicrobioom, dat tot een jaar nodig kan hebben om min of meer te herstellen. Vaak is er verlies van soorten naar aanleiding van het gebruik van breedspectrum-antibiotica. Hoe meer soorten, hoe sterker het darmmicrobioom; herhaaldelijke of langdurige antibiotica kuren kunnen de diversiteit verkleinen waardoor de darmflora steeds sneller uit evenwicht geraakt, en daarmee ook de andere microbiomen in ons lichaam, waaronder dat van de vagina.


Wanneer is een onderzoek naar de gezondheid van de vaginale flora aangewezen?

  • Verminderde vruchtbaarheid

  • Voor de start van, of tijdens een IVF of ICSI-behandeling

  • Pijn bij of na het vrijen

  • Bacteriële vaginose

  • Schimmelinfectie

  • Vaginale jeuk, vaginale afscheiding, een branderig of schraal gevoel, pijn of irritatie

  • Vulvodynie (pijn aan de vulva)

  • Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)

  • Vulvair vestibulitissyndroom

  • Vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN)



Oplossingen

Het herstellen van een onevenwichtige vaginale flora kan de vruchtbaarheid verhogen, een eventuele in het vooruitzicht gestelde IVF-behandelingen voorkomen, en de kans op succes bij een reeds lopende IVF-behandeling vergroten.


Het optimaliseren van de vaginale flora is mogelijk via lokaal toegediende probiotica specifiek bedoeld voor vaginaal gebruik. Deze probiotica bestaan meestal uit meerdere stammen lactobacillus. In tegenstelling tot de darmen, waar diversiteit een belangrijke factor is, heeft een gezond vaginaal microbioom een vrij saai profiel: het bestaat grotendeels uit meerdere soorten lactobacillen.


Wanneer je vermoed dat je een onevenwichtige darmflora hebt, kan een ontlastingsonderzoek een waardevolle aanvulling zijn: een baby erft namelijk tijdens de geboorte het microbioom van de mama.


Welke darmflora ‘erft’ jouw kindje? Meer informatie daarover vind je op deze pagina.


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Wat zijn hormoonverstorende stoffen?
bottom of page