top of page

Wat zijn prebiotica?

Bijgewerkt op: 16 apr. 2023De microbiota is een complexe gemeenschap van microben die het menselijk lichaam koloniseert. De meeste van deze microben leven in je spijsverteringskanaal, vooral de dikke darm, met triljoenen bacteriecellen die daar verblijven.


Ieder van ons heeft een unieke verzameling microben die een grote invloed hebben op onze gezondheid door immuunfunctie, metabolisme en voeding. Onze inwonende microben kunnen ons ook beschermen tegen schadelijke microben. Het is dus belangrijk om de aanwezigheid van de nuttige microben in ons lichaam aan te moedigen.

Prebiotica kunnen daarbij helpen!


De meeste prebiotica zijn een soort voedingsvezels die worden gebruikt door de nuttige microben in je darmen. Met andere woorden, prebiotica zijn voedsel voor de goede bacteriën in je lichaam waaronder Lactobacillus, Bifidobacterium en andere inwonende microben. De meeste prebiotica zijn voedingsvezels, maar het is belangrijk op te merken dat niet alle voedingsvezels prebiotica zijn. Prebiotica komen - weliswaar in lage concentraties - voor in voedingsmiddelen als volle granen, bonen, uien, cichoreiwortel, knoflook en artisjokken. Prebiotica zijn ook beschikbaar in meer geconcentreerde vormen. Ze kunnen worden geïsoleerd uit cichoreiwortel en ook ontstaan door suikerbouwstenen te koppelen aan complexere koolhydraten.


Het verhogen van uw inname van prebiotica heeft vele voordelen:

  • het aantal goede bacteriën in uw darmen verhogen

  • een gezonde spijsvertering bevorderen

  • de natuurlijke afweer van het lichaam ondersteunen

  • de absorptie van mineralen verbeteren

  • je eetlust, energiebalans en glucosemetabolisme reguleren

Prebiotische supplementen of voedingsmiddelen met toegevoegde prebiotica zijn een effectieve manier om je dagelijkse inname te verhogen. Probeer elke dag ongeveer 3-5 g prebiotica binnen te krijgen.

Omdat sommige vezelrijke voedingsmiddelen ook prebiotica bevatten,

krijg je ook meer prebiotica binnen als je meer vezelrijk voedsel eet.


Echter, het woord "prebiotisch" wordt zelden gebruikt op etiketten

dus het kan moeilijk zijn om te bepalen of prebiotica daadwerkelijk aanwezig zijn. Kijk in plaats daarvan naar de werkelijke namen van de prebiotica, zoals: Galacto-oligosacchariden of GOS, Fructo-oligosacchariden of FOS, Oligofructose of Cichoreiwortel of cichoreivezel

en Inuline. Goede bacteriën zijn dol op deze prebiotische vezels.

Dus doe jezelf, en je microbiota, een plezier. Eet voldoende vezels, inclusief prebiotica.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


Wat zijn hormoonverstorende stoffen?
bottom of page